PERPUSTAKAAN TUN SERI LANANG, UKM

Monday, 10 October 2011

5 Tokoh Penggugat Zaman

5 Tokoh Penggugat Zaman
Penulis: Mahmood Zuhdi Haji Abdul Majid
Terbitan: PTS

IBNU HAZM
Berkelana Kerana Ketegasan"Persahabatan ulama dengan pemerintah sebenarnya satu perjudian besar. Keagamaannya terdedah kepada bahaya besar. Diri dan fikirannya juga terancam. Adalah lebih baik bagi seseorang ulama itu musnah secara terhormat di bawah kezaliman pemerintah daripada ikut berlaku zalim bersama mereka.

"IBNU TAIMIYYAH
Ulama Penggugat Zaman"Kalau hanya tinggal seketul batu sahaja dalam kubu pertahanan beliau tidak akan menyerahkannya kepada mereka (tentera Tatar).

JAMALUDDIN AL-AFGHANI
Pejuang Rakyat Penentang Pemimpin Zalim"Saya merasa hairan melihat kamu. Sebagai peladang kamu mencangkul tanah dengan cangkulmu bagi mencari rezeki. Mengapa tidak kamu cangkul sahaja dada orang yang menzalimimu?

AL-KAWAKIBI
Menentang Diktator dengan Pena"Diktator bertindak melampaui batas tanpa sebarang halangan. Kalaulah mereka melihat ada pedang di pinggang orang yang dizalimi, tentu mereka tidak sanggup berlaku zalim.

MUHAMMAD ABDUH
Tokoh Reformasi"Kalau tuanku mahu semua anggota majlis itu dilantik mengikut kehendak tuanku sendiri, tuanku boleh mewartakan satu undang-undang lain bagi memansuhkan undang-undang sedia ada."

No comments:

Post a Comment